De Limburger


Oct 2021


Dit is de nieuwe superdeluxe spa op het Vrijthof in Maastricht

Tien jaar geleden keerde Rik Wagemans, geboren in Maastricht maar opgegroeid in Sittard, terug van een designstudie in Italië. De toen 24-jarige zag een leegstaand kantoorpand aan het Vrijthof. „Het was crisis, de huurmarkt lag op z’n gat. Ik stak mijn hand op en zei: dit is mijn plan voor een kleinschalig hotel. Ik mocht het gebouw huren en kocht op vintagemarkten relatief goedkoop designklassiekers.”

Dat was tien jaar geleden, Wagemans noemde zijn hotel Haas (naar ‘mijn naam is Haas’). „Ik snap nog steeds niet hoe het is gelukt. Alhoewel: ik ben ouderwets, maak geen schulden, geef alleen geld uit dat ik heb. Toen ook het leegstaande buurpand te koop kwam, had ik het vertrouwen van de bank.” Naast Haas vestigde Wagemans in 2019 hotel ‘Hustinx’.

Het is genoemd naar de fotograaf-ontdekkingsreiziger. „Ik vond dat hij een monument verdiende. Alphons Hustinx ging naar Afghanistan, de woestijnen, het Verre Oosten. Hij bracht de wereld naar Maastricht door er zijn werk te exposeren. Wij kunnen ervan leren, Maastricht verrijken met de elementen van de internationals in onze stad.”